den jydske haandvaerkerskole

Servicerobotter flytter ind på DJH

Til juni får Den jydske Haandværkerskole nye beboere – dog er det den programmérbare af slagsen. Skolen har nemlig købt tre Sanbot-robotter for 210.000 kroner, der skal bruges til undervisning, service og markedsføring.

For blot et par måneder siden købte Den jydske Haandværkerskole seks nye AUBO-robotter til undervisningen. Nu har pengepungen igen været fremme, da skolen har underskrevet en købsaftale på tre nye servicerobotter fra Yodaway i Aalborg.

Filip Køneke, der er uddannelseschef for elafdelingen på DjH, fortæller, at robotkøbet er i tråd med skolens vision om at følge med tiden og at give eleverne endnu større mulighed for at dygtiggøre sig inden for automation på el-uddannelsen.

”Det er utrolig vigtigt, at der er fokus på at udvikle automationsdelen på el-uddannelsen. Det kan vi gøre ved at købe denne type robotter, som vi endnu ikke har haft i undervisningen. På den måde får eleverne mulighed for at få en endnu bredere viden inden for automation, og hvad det vil sige at programmere robotter,” siger han.

Filip Køneke fortæller, at det for både ham og ledelsen er vigtigt at følge med i, hvad der sker ude i industrien, så DjHs el-elever er blandt de bedste.

”Det er vores plan, at vi skal have meget mere fokus på at uddanne lærlinge inden for industrien. Det vil sige folk, der arbejder med automatiske anlæg. Derfor vil vi gerne give eleverne mulighed for at kigge ind i den nyeste teknologi,” siger han.

Robot til at øve sig på

En af robotterne får eleverne lov til at lege med, imens de to andre skal bruges til at afprøve programmeringerne på.

”Det er tanken, at eleverne får lov at eksperimentere med den ene robot og udforske hele programmeringsdelen. Efterfølgende kan de overføre det og afprøve programmeringen på de andre to,” siger han.

Service og markedsføring

Udover at robotterne skal bruges i undervisningen er tanken også, at de to robotter, der ikke rodes med, i dagligdagen skal fungere som skolens hjælpere og bruges i markedsføringsøjemed.  

”Vi er tit udfordret på, at folk for eksempel ikke kan finde vej på skolen, så vi kunne godt finde på at placere en af robotterne ved hovedindgangen og en i elevinfo, så de kan hjælpe skolens besøgende videre,” siger Filip Køneke og fortsætter:

”Samtidig vil vi også bruge dem, når vi skal ud på diverse uddannelsesmesser. Det jo smart, at man kan vise noget af det, som vi bruger i undervisningen.”

Filip Køneke afslutter med at fortælle, at robotterne kommer til at hedde Jytte og Jørgen.

”Det var det, der sprang frem, da jeg tænkte på ”Den jydske”, så det skal de hedde. De bliver desuden klædt i kjole og jakkesæt og med vores logo. Det bliver spændende at byde dem velkommen,” siger han og griner.