fbpx

eux svend og student

EUX-Uddannelser

EUX kombinerer bøger og håndværk. På Den Jyske Håndværkerskole kan du vælge mellem EUX-elektrikerEUX-tømrer og EUX-plastmager, som du kan begynde på hvert år til august. Du kommer ud med både en erhvervsuddannelse og en gymnasial uddannelse, du kan bruge, hvis du har lyst til at læse videre. faktisk er EUX den gymnasiale uddannelse, der giver adgang til flest uddannelser. Kommer du langvejs fra, bliver du tilbudt bomuligheder i et spændende og aktivt campusmiljø.

Din oplæring finder sted i en virksomhed, som du selv tager kontakt til og får en uddannelsesaftale med. Vi har kontakt til mange interesserede virksomheder.

EUX er en uddannelse, der kombinerer en kendt erhvervsuddannelse med boglige fag på gymnasieniveau. Du står altså efter endt uddannelse med både et svendebrev og et eksamensbevis i hånden, der giver dig adgang til at læse videre til f.eks. bygningskonstruktør, arkitekt, ingeniør eller maskinmester. Fordelen er, at du i forhold til andre uddannelser har rørt ved de materialer, du skal have viden om. En kæmpe fordel.

EUX-uddannelsens opbygning

Uddannelsen er bygget op som en vekseluddannelse mellem skole- og praktikophold. Den begynder med 20 uger på grundforløb 1 (GF1) efterfulgt af 20 uger på grundforløb 2 (GF2). Senest efter GF2 skal du have lavet uddannelsesaftale med en virksomhed. Lykkes det ikke at finde en praktikplads inden afslutning af GF 2, kan du komme i skoleoplæring på DJH. Du skal dog fortsat være aktiv i forhold til at finde en læreplads.

Grundforløbet på EUX indeholder desuden en række spændende aktiviteter ved siden af undervisningen, som er målrettet dig, der går på en erhvervsskole.

På både GF1 og GF2 er der eksamen i et grundfag. Hele grundforløbet afsluttes med en grundforløbsprøve, der skal bestås, før du kan gå videre med din uddannelse. 

Adgangskrav til EUX

Afsluttet 9. eller 10. klasse med mindst 02 i dansk og matematik. Niveauet er højt, og 02 er absolut minimum. De fleste på EUX har et højere karaktersnit.

Kan jeg skifte EUX-skole?

Det er let at skifte skole, hvis du tager en EUX-uddannelse på en anden skole end DJH. Overvejer du at skifte skole, er det bedste tidspunkt at skifte mellem grundforløb 1 og grundforløb 2 eller mellem grundforløb 2 og 1. hovedforløb.

Der er mange, der vælger at flytte til Den Jyske Håndværkerskole, fordi man har faste undervisere, klasse, et seriøst studiemiljø, og fordi man bor på skolen og altid har adgang til værkstederne. Kontakt os for at høre mere om, hvordan du skifter skole til DJH.

Hvad kræves der af mig?

Ud over interesse og lyst til håndværkerfaget skal du være indstillet på boglig undervisning på gymnasieniveau. Du skal lave større skriftlige opgaver, og du skal gennemføre et skriftligt eksamensprojekt, hvor der indgår flere fag.

Økonomi

Hvis du har aftale med en virksomhed om en praktikplads, så får du løn under grundforløbet. Har du ikke en praktikplads, afhænger økonomien af, om du er under eller over 18 år:

  • Under 18 år: Hvis du er skolehjemberettiget, er det gratis at bo på skolehjemmet.
  • Over 18 år: Du kan få su. Hvis du er skolehjemsberettiget, koster det 587 kr./uge at bo på skolehjemmet.

Efter grundforløbet får du løn af din praktikvirksomhed.

Hvornår kan jeg begynde

Du kan begynde din EUX-uddannelse på Den Jyske Håndværkerskole i august hvert år. Tilmelding til EUX sker via optagelse.dk.

Kontakt studievejledningen hvis du har spørgsmål og brug for hjælp til tilmelding.

Faktaboks - EUX

Varighed
EUX-elektriker: 5 år
EUX-tømrer: 4 år og 6 mdr. - 5 år
EUX-plastmager: 5 år

Økonomi
SU og lærlingeløn

Adgangskrav
02 i dansk og matematik som eksamenskarakter på minimum 9. klasse niveau

Tilmelding
Optagelse på eux-uddannelsen

Sådan søger du - se filmen

Download folder
EUX-elektriker
EUX-tømrer
EUX-plastmager

Plastindustrien

Plastmager eux-unge (pdf)
Plastmager eux-UU vejleder (pdf)
Plastmager eux-virksomheder (pdf)