Forestil dig en verden uden internet. En verden uden friske råvarer i køledisken.
Vi er afhængige af køleteknikere. Hver dag sørger køleteknikerne for, at vores verden fungerer. De køler datacentraler og serveranlæg. De leverer køleanlæg til dagligvarebutikker og sætter varmepumper op som et grønnere alternativ til andre varmeformer.
Køleteknikerne er nærmest små ingeniører, der på egen hånd kender til de mange forskellige former for køleanlæg. Som køletekniker er der gode muligheder for at få arbejde, efter du har taget din uddannelse.
Hovedområde: Teknologi, byggeri og transport
Køleteknikeruddannelsen begynder med et grundforløb. På grundforløbet vil du arbejde med fag såsom informationsteknologi, arbejdsmiljø, førstehjælp og brand, matematik, arbejdstilrettelæggelse, kundeservice, materialeforståelse, bearbejdning- og sammenføjningsteknik, ellære, montageteknik, tegning og diagramforståelse, styring, installations- og elektroteknik. Når grundforløbet er gennemført, er du klar til at begynde på køleteknikeruddannelsen.
DJH er den eneste skole i Danmark, der tilbyder hele køleteknikeruddannelsen. Du møder derfor en skole med stor erfaring og viden inden for køleteknik. Køleafdelingens undervisere besidder et stort engagement, og har alle en faglig baggrund som køletekniker, maskinmester eller ingeniør. Det tager 4 år at blive køletekniker, hvoraf 55 uger foregår på skolen.
Køleteknikeruddannelsen er trinopdelt. Har du en uddannelsesaftale som køleassistent, stopper uddannelsen på trin 1. Køleassistentuddannelsen tager 1 år og 6 måneder, hvor du lærer de mere rutineprægede opgaver i jobbet.
Som køletekniker arbejder du med køleanlæg og varmepumpeanlæg. Du lærer at rådgive kunden og at installere, vedligeholde og reparere anlægget. Du arbejder med anlæg i alle størrelser fra små køleskabe til store industrianlæg og klimaanlæg. Indeklima har betydning for vores arbejdsmiljø, og du lærer at måle og vurdere indeklimaet, så du kan indstille klimaanlæg i store bygninger.
Som køletekniker har du rig mulighed for efteruddannelse. For eksempel kan du tage en efteruddannelse for metalarbejdere, som afholdes under Metalindustriens Efteruddannelsesudvalg. Du kan også vælge firmatilpassede efteruddannelser såsom elektronisk regulering af køleanlæg og uddannelse i lovgivning i forbindelse med forberedelse til eksamen som køletekniker.
Uddannelsen er en vekseluddannelse, der veksler mellem praktikperioder i virksomheden og følgende skoleophold. Klik og se hvad hvert enkelt skoleophold indeholder.
Grundforløb (20 uger)
Hovedforløb 1 (10uger)
Efter en praktikperiode i virksomheden fortsætter du på hovedforløb 1. Under skoleopholdet arbejdes der med små køleanlæg. Til de små køleanlæg bliver du i stand til under vejledning og i samarbejde med andre at:
Hovedforløb 2 (10 uger)
Efter en praktikperiode i virksomheden fortsætter du på hovedforløb 2. På skoleopholdet arbejdes der med kommercielle køleanlæg. Til de kommercielle køleanlæg bliver du i stand til at:
Hovedforløb 3 (10 uger)
Efter en praktikperiode i virksomheden fortsætter du på hovedforløb 3. På skoleopholdet arbejdes der med mange forskellige typer køleanlæg. Under skoleopholdet bliver du i stand til at:
Hovedforløb 4 (5uger) - svendeprøve
Efter en praktikperiode i virksomheden fortsætter du på hovedforløb 4. På skoleopholdet forberedes du til at kunne aflægge svendeprøve og afslutte uddannelsen. Der arbejdes med:
Skoleopholdet afsluttes med en svendeprøve inden for de sidste 3 uger af opholdet, og består af følgende opgaver:
Varighed
Køletekniker 4 år
Køleassistent 2 år
Økonomi
SU og lærlingeløn
Adgangskrav
02 i dansk og matematik som eksamenskarakter på minimum 9. klasse niveau
Tilmelding
Optagelse på køleteknikeruddannelsen
Download folder
Køletekniker