fbpx

plastmager

Plastmager

Plastmagere er med til at fremstille alt fra vindmøller og LEGO-klodser til elektronik og bæredygtig emballage. Faktisk fremstiller plastmagere meget af det, som vi ikke kan undvære i vores hverdag.

I kontaktlinser, medicinalprodukter, emballage og mange andre steder er plast det eneste rigtige at bruge. I dag bliver meget plast genanvendt, men vi har brug for de helt rigtige mennesker til at skabe den grønne omstilling i plastindustrien.

Måske er det dig.

Om uddannelsen til plastmager

Hovedområde: Teknologi, byggeri og transport

DJH er det eneste sted i Danmark, hvor man kan tage en EUD-uddannelse som plastmager. Uddannelsen startede i 1988, og plastafdelingen er den yngste afdeling på skolen. Et godt samarbejde mellem lærling, mester og skole er vores nøgle til at uddanne dygtige plastmagere. Der er stor efterspørgsel fra landets plastvirksomheder efter vores faglærte plastmagere, hvilket betyder, at arbejdsløsheden blandt uddannede plastmagere er meget lav.

På plastmageruddannelsen lærer du alle faser i arbejdet at kende. Du skal nemlig selv kunne planlægge en produktion, og finde ud af hvilke plasttyper der egner sig bedst til forskellige produkter. Produktionsmaskinerne er ofte computerstyrede, og dem skal du lære at opstille, starte, overvåge og vedligeholde. Endelig skal du også kunne kontrollere kvaliteten af det produkt, du har lavet. Som plastmager er det derfor vigtigt, at du kan arbejde systematisk og bevare overblik.

Efter plastmageruddannelsen er der mulighed for efteruddannelse. Du kan eksempelvis læse til plastspecialist, dette kræver dog at du har en uddannelsesaftale med en praktikvirksomhed. For mange vil den mest oplagte mulighed være at lave uddannelsesaftale med den virksomhed, hvor du er ansat, men du har også mulighed for at prøve noget nyt ved at tegne en uddannelsesaftale med en anden virksomhed. Læs mere om plastmageruddannelsens opbygning nedenfor.

Tæk plast 16          Tæk plast 13

 

Plastmageruddannelsens opbygning

plastmager

Plastmageruddannelsen er en kombination af skoleperioder og praktik. Når du er færdig med grundforløbet, består resten af uddannelsen af 35 uger skoleundervisning fordelt på fire hovedforløb, hvor du kommer igennem alle specialer inden for plastproduktion. Efter trin 1 (2. hovedforløb) følger du det speciale, din virksomhed arbejder med, hvilket er enten termo- eller hærdeplast.

Hovedforløb 1

På 1. hovedforløb arbejdes der med alle de processerne inden for plastforarbejdning:

  • Sprøjtestøbning
  • Termoformning
  • Ekstrudering
  • Arbejde med hærdeplast.

På skolen lærer du at planlægge en plastproduktion, og får kendskab til plastmaterialers opbygning og egenskaber. Du lærer at læse og fremstille enkle diagrammer til styringer, som bruges eksempelvis ved termoformmaskiner. På 1. hovedforløb har du engelsk niveau F som grundfag, og der afsluttes med eksamen.

Hovedforløb 2

På 2. hovedforløb arbejdes der fortsat med plastproduktionsformer i både termoplast og hærdeplast, og du får større kendskab til og rutine med de forskellige maskiner og udstyr. Du lærer at arbejde kvalitetsbevidst, og får kendskab til de kvalitetssystemer, der arbejdes med i plastindustrien. På H2 har du kemi niveau F som grundfag, og der afsluttes med eksamen.

Hovedforløb 3

På 3. hovedforløb udføres der beregninger og kalkulationer til de enkelte produktioner, og du lærer at optimere maskinerne og processen. Du arbejder med robotter og periferiudstyr omkring maskinen, og der tages løbende stikprøver, som analyseres i laboratoriet. Du lærer at designe og konstruere emner og værktøjer, og du kan fremstille komplicerede plastprodukter med avancerede plastmaterialer.

Hovedforløb 4

Som afslutning af 4. hovedforløb gennemfører du en svendeprøve inden for det hovedområde, som du arbejder med i din praktikvirksomhed. Alle elever skal gennemføre mindst to praktiske prøver. Der er yderligere mulighed for at aflægge en prøve på højt niveau inden for et produktionsområde, som den enkelte har vist talent og interesse for i løbet af uddannelsen.

Videreuddannelse til plastspecialist

Når du har taget plastmageruddannelsen kan du tage den 1-årige overbygning. Plastspecialistuddannelsen er en plastfaglig videreuddannelse for plastmagere, som skal kvalificere sig yderligere til at varetage specialistopgaver inden for området. Som færdiguddannet plastspecialist har du en dybdegående plastfaglig viden og lærer at arbejde med plastproduktionen på en nytænkende og selvstændig måde.

plastspecialist

Faktaboks - Plastmager

Varighed
Plastmager 4 år
Plastmedhjælper 2 år

Økonomi
SU og lærlingeløn

Adgangskrav
02 i dansk og matematik som eksamenskarakter på minimum 9. klasse niveau

Tilmelding
Optagelse på plastmageruddannelsen

Før du søger - se filmen

Mere information
Folder om plastmager / plastspecialist

Folder om EUX-Plastmager

EUX-plastmager - Plastindustrien

Plastmager eux-unge (pdf)

Plastmager eux-UU vejleder (pdf)

Plastmager eux-virksomheder (pdf)