Tømrerne er stolte håndværkere, som har kendskab til træ og bæredygtighed. De ved, hvordan man laver et holdbart tag, har styr på isoleringskrav, og så kan de bygge kviste, carporte mv.
En stor del af arbejdet foregår i det fri. Så er du vild med at arbejde med naturmaterialer, skal du måske være tømrer.
Tømrerfaget er et af de ældste erhverv i Danmark. I århundreder er træer blevet brugt som et fleksibelt, stærkt og bæredygtigt materiale til at bygge huse og tage med. I dag går udviklingen mod et mere bæredygtigt fag. Træfiberisolering og andre bæredygtige materialer fylder i dag en del af undervisningen, når vi uddanner tømrere, der er parate til en grøn omstilling.
Hovedområde: Teknologi, byggeri og transport
På Den Jyske Håndværkerskole kan du uddanne dig til enten tømrer eller tækkemand. DJH er den eneste skole, der udbyder specialet tækkemand. Afhængigt af hvilket speciale du vælger, tager det mellem 3 og 3 ½ år at tage uddannelsen. Heraf foregår de 50 uger på en teknisk skole, og uddannelsen starter med et grundforløb.
Tømrerafdelingen er kendt for kvalitet. Undervisningen tilrettelægges ud fra tømrerfaglige problemstillinger. Der tages hensyn til elevernes niveau, og målet er, at alle elever kan indstilles til og bestå svendeprøven. Et godt samarbejde mellem lærling, mester og skole er vores nøgle til at uddanne dygtige svende – svende der kan skabe sig en karriere inden for byggesektoren.
Tømreren udfører tagkonstruktioner på huse, monterer vinduer, udfører vægkonstruktioner af træ og stål, monterer døre, udfører lofter, lægger gulve, monterer køkken og skabselementer. Tømreren er ansat i byggefirmaer og er med til at bygge store og små bygninger. En tømreruddannelsen kan føre til mange forskellige karriereforløb. Nogen får job som pedel eller servicemedarbejder ved ejendomsselskaber. Andre uddanner sig senere til byggetekniker, bygningskonstruktør, arkitekt, ingeniør eller tømrermester.
Tækkemanden mestrer de gamle traditioner og metoder, syr med nål og tråd, men behersker også de nye metoder med elhåndmaskiner. Brandsikring af stråtaget er et af tækkemandens specialer. Det samme er udførelse af nye buede kviste og tagvinduer. Reparation og renovering af gamle stråtage, tit på bevaringsværdige bygninger med historisk værdi, indgår også i tækkemandens arbejde. Tækkemanden er rådgiver over for kunden om udførelse af tækning og skal kende den tradition, der bruges i de forskellige egne af landet. Ligesom tømreruddannelsen giver tækkemandsuddannelsen de samme muligheder for at videreuddannelse.
Med en tømrer- eller tækkemandsuddannelse er der rig mulighed for efteruddannelse. Du kan eksempelvis læse videre til ingeniør, byggetekniker, bygningskonstruktør eller energiteknolog.
Uddannelserne til tømrer og tækkemand er vekseluddannelser. Dvs. at du er i praktik mellem hvert skoleophold. Klik nedenfor og se hvad hvert enkelt skoleophold indeholder.
Grundforløb (20 uger)
Hovedforløb 1 (6 uger) - Fælles for tømrer og tækkemænd
Hovedforløb 2 (6 uger) - Fælles for tømrer og tækkemænd
Hovedforløb 3 (6 uger) - Fælles for tømrer og tækkemænd
Hovedforløb 4 (6 uger) – Tømrer
Hovedforløb 4 (6 uger) – Tækkemand
Hovedforløb 5 (6 uger) - Tømrer – Svendeprøve
Hovedforløb 5 (6 uger) - Tækkemand – Svendeprøve
Varighed
Tømrer 3-3 1/2 år
Tækkemand 3-3 1/2 år
Økonomi
SU og lærlingeløn
Adgangskrav
02 i dansk og matematik som eksamenskarakter på minimum 9. klasse niveau
Tilmelding
Optagelse på tømrer-/tækkemandsuddannelsen
Download folder
Tømrer
Tækkemand
EUX-Tømrer