den jydske haandvaerkerskole

Poul Flyger har udlært mere end 1200 elektrikersvende

El-underviser Poul Flyger ser tilbage på sin tid på DJH, hvor han har udlært mere end 1200 el-svende.

”Det er en gave at få et øjebliksbillede af el-fagets udvikling, når vi afholder svendeprøver. Det er en kæmpe oplevelse at få al den viden serveret på et sølvfad fra de unge mennesker,” siger Poul Flyger, 70 år og på vej på pension.

”Jeg føler selv, at jeg er rimeligt godt opdateret, også selv om det er 50 år siden, jeg blev udlært”.

Gennem de seneste 19 år har han været underviser på DJH, og svendeprøveeleverne har han stået ansigt til ansigt med siden 2008. Han anslår, at et sted mellem 1200 og 1500 elektrikersvende har været forbi den grønne dug og er blevet bedømt i hans tid på DJH.

Derfor har Poul Flyger også oplevet rejsen fra et fag med meget praktisk arbejde til et fag, der nu er bredere funderet og som rummer endnu flere personlighedstyper – især de mere bogligt og teoretisk stærke.

”Da jeg blev udlært for 50 år siden, havde vi ikke lommeregnere. Vi lærte virkelig at bruge hovedregning, når vi sad med vores regnestokke. Jeg blev udlært som elektriker til landbruget, men i dag er landbruget nærmere en industri, hvor automation fylder en stor del af arbejdet for elektrikere. Der er langt flere tekniske opgaver for nutidens elektriker. Der er sket en kæmpe udvikling i takt med, at alt er blevet mere elektronisk.”

En rummelig skole

Undervisning har altid været en vigtig del af Poul Flygers arbejde. Efter han i Aalborg blev udlært i 1972, gik han skridtet videre, tog installatøruddannelsen og blev siden projektleder. Fra 78-86 underviste han på Frederikshavns Tekniske Skole i sikringsanlæg, inden han tog et sidespring til Codan, hvor han først blev tekniker og siden skade/teknikchef. Efter to korte eventyr i hhv. Siemens og Tradium i Randers kom Poul Flyger i 2003 til DJH, hvor han nu efter 19 år sætter punktum.

”Når jeg ser tilbage på årene på DJH, vil jeg forbinde dem med ordet rummelighed. Der har været plads og mulighed for at afprøve ting og udvikle mig, men også lave fejl. Det har vi måske kunnet, fordi vi har leveret så gode resultater. Rummeligheden har jeg virkelig sat pris på.”

Fremtiden byder på oplevelser. Vinteren vil han tilbringe i familiens residens i Spanien, mens sommeren vil foregå med campingvognen bag på bilen. Han glæder sig.

”Selv om fødselsattesten siger 70 år, føler jeg mig som en på 50.”