den jydske haandvaerkerskole

Mathias fra DJH skal være tømrer i Australien i seks måneder

Det næste halve år skal Mathias Negendahl arbejde som tømrerlærling i Sydney

Det er gråvejrsdag i slutningen af august, da vi møder Mathias Negendahl på job i Brabrand. Den 22-årige lærling fra BYG.NU er i færd med at lægge sildebensparket i et parcelhus fra 70’erne. Inden længe bliver udsigten en anden.

For hvor man nu kan se en enkelt solsort eller et egern uden for huset, der er ved at gennemgå en renovering, så bliver det et land kendt for kænguruer og koalabjørne, han kan se ud af vinduerne frem til marts.

I september går turen til Australien, og Mathias Negendahl har glædet sig i flere år. Han fik nemlig allerede i starten af sin uddannelse blod på tanden for at se verden og andre byggekulturer.

”På skolen fortalte de om, at de tidligere havde sendt elever til bl.a. Hawaii, Australien, Canada, Østrig og Norge. Da jeg først havde hørt om den enestående mulighed, vidste jeg, at jeg helt vildt gerne ville af sted,” fortæller den 22-årige lærling.

”Jeg tog et orienteringsmøde med gennemførselsvejlederen Chris Klitte Thomasen fra DJH, og derefter skulle jeg snakke nærmere med min egen tømrermester. Jeg fik over et år stille og roligt overtalt min mester til at sende mig af sted,” erindrer han.

Potentiale for udvikling

Mathias synes selv, at det var en svær proces at få lov. Selv om det ikke koster virksomheden noget at sende en lærling af sted, vidste han, at der alligevel er en omsætning, der går tabt i virksomheden. Han er ikke i tvivl om, at det for mange mestre kræver, at man kan se ud over virksomhedens behov. Og det er ofte, at få sin lærling til at lægge sildebensparket i et parcelhus i gråvejr.

Men at se et potentiale; Det kan Christian Lambertsen, der er Mathias’ mester i BYG.NU.

”Jo senere i forløbet en elev sendes af sted, jo dyrere er det, fordi en lærling til sidst er lige så effektiv som en svend. Til gengæld har jeg tiltro til, at Mathias bliver mere moden og bliver endnu mere selvkørende og kan tage ansvar,” siger han og understreger, at det ikke er nødvendigvis er alle lærlinge, der er modne nok til at blive sendt på den anden side af kloden.

Mathias er også selv sikker på, at det bliver en ny og bedre lærling, der kommer hjem med kufferten fuld af nye tips og tricks, til gavn for BYG.NU.

”Jeg glæder mig til at komme ned og få flere hår på brystet, stå på egne ben og få nogle gode erfaringer. Derudover glæder jeg mig til at få en masse nye bekendtskaber og forbindelser - og de fantastiske oplevelser, som jo netop Australien og Sydney byder på,” siger den århusianske tømrerlærling, som vil anbefale andre at prøve udlandet, hvis de har mod på det.

”Det er en fantastisk og enestående mulighed for at kombinere sit arbejde med en rejse og oplevelser. Det er en god mulighed for at komme ned i nogle faglige rammer, som man ellers ikke vil få tilbudt. Det er med at hoppe ud i det, mens man er ung og har muligheden.”

mathais negendahl