den jydske haandvaerkerskole

Første køleassistenter nogensinde

Den 17. december 2021 blev Danmarks første køleassistenter uddannet på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten.

De to hedder Daniel og Jonas. Begge var egentlig startet på erhvervsuddannelsen til køletekniker, som er det 4-årige speciale, der giver svendebrev. Det var ikke lige planen, at de skulle skifte speciale undervejs, og rette blikket mod den 2-årige trin 1 køleassistentuddannelse – men, som de begge siger ”Vi er tosset glade for, at både lærere, virksomhedskonsulent, vejledning og mentorer på DjH har haft fokus på gennemførsel og hjælp til, at vi nu kan stå med både certifikat og skolebevis i hånden”.

De to nyudklækkede køleassistenter har ellers, hvad der skal til for at kunne gennemføre specialet. Men andre personlige udfordringer har gjort, at de har været nødt til at hoppe af halvvejs i uddannelsen, hvilket netop er en mulighed med trin 1 i uddannelsen – nemlig køleassistent.

Mulighed for at vende tilbage til skolebænken

Med et skolebevis i hånden og bestået KAT2- og varmepumpecertifikat, har de begge nu mulighed for fastansættelse og/eller videreuddannelse. Skolebeviset giver nemlig mulighed for at hoppe på uddannelsen igen, gøre specialet færdig og opnå svendebrev, når lysten og livet giver mulighed for det.

Daniel har allerede indgået aftale med samme virksomhed, som han har stået i lære i. Han skal videre med intern oplæring i forbindelse med transportkøl. Jonas skal også tilbage til lærestedet for en kort bemærkning, men vil videre ud i verden – og stiler helt sikkert mod et svendebrev som køletekniker om nogle år.

Tillykke til de første to køleassistenter i Danmark.