den jydske haandvaerkerskole

EUX-elektrikere specialdesigner løsninger

Hans Kristoffer, 21, og Simon Kristensen, 20, er ved at færdiggøre deres EUX-elektrikeruddannelse på DjH. I maj afslutter de svendeprøven, og i løbet af sommeren kan de kalde sig svende. Ved siden af uddannelsen med praktik, skolegang og lektier, har de sammen med tre andre studiekammerater skabt virksomheden Outscale, der tilbyder specialdesignede soft– og hardwareløsninger.

Det begyndte med Flying Superkids Power Boys. Her vil de fleste nok tænke springgymnastik og saltomortaler, men Hans og Simon forsikrer om, at det er et helt andet område, de beskæftiger sig med. Som Power Boys har de hjulpet Flying Superkids med lys og lyd til deres shows, og de har udviklet det tekniske koncept til Flying Superkids bussen, der styrer varme og ventilation fra en app, så bussen altid er lun og velventileret, når børnene skal transporteres.

Bookingsystemer til padelcentre

Via Flying Superkids fik de forbindelse til en anden upcoming sportsgren i Danmark. En ketsjersport kaldet padel, der har stor lighed med tennis og squash. Sporten stammer oprindeligt fra Mexico og kom til Europa over Spanien. Padel spilles i padel-centre, der med ekspresfart skyder op i hele landet. Spillerne kan på forhånd booke en bane, hvor adgang m.m. er fuldautomatisk, og her kommer Outscale ind i billedet.

”For ca. et år siden havde Padel Club i Kolding, brug for en bookingløsning, der rakte fra en app og helt ind på banen, og den skulle vi lave,” fortæller Hans og Simon. Banen booker man hjemmefra, og med den udleverede kode låser man sig ind på banen, hvor der samtidig sker en aktivering af lyset.

”Danmark har i øjeblikket 20 padelcentre, og vi har været med til at etablere fire af dem med lys, internet, dørlås, videoovervågning og wi-fi til brugerne. Vi udvikler både software og hardware – altså både bookingdelen, der kører på internettet og de fysiske dele i centret. Vi er helt praktisk ude og montere dele og sætte ledninger sammen”, fortsætter de.

Outscale har også taget de første internationale skridt, da de har bidraget til etablering af et center i Sverige, hvor sporten er langt mere udbredt end i Danmark. En studietur til Spanien er det også blevet til.

Autoriseret forhandler af Control4

Selvom det ser ud til, at tiden er godt fyldt ud med både uddannelse og aktiviteter med padelcentrene, er der alligevel mere energi i Outscale. Outscale har netop fået dansk importtilladelse, og er blevet autoriserede forhandlere af systemet Control4 fra USA, der er et system til styring og opbygning af ’smarte hjem’. Med systemet kan lys, varme og ventilation i hjemmet styres fra én platform for eksempel via telefonen. Det handler om komfort, brugervenlighed og energioptimering og her klarer Outscale alt omkring etablering af systemet i hjemmet fra programmering til montering.

”Det er helt nyt for os, men vi er så småt i gang med at give priser”, forklarer Simon, der selvfølgelig har systemet monteret i sit eget hjem.

Planer for fremtiden

Umiddelbart tegner fremtiden sig lys, hvis drømmen om at leve af fritidsjobbet Outscale bliver en realitet. Hans går efter af prøve det af, når han afslutter sin uddannelse som EUX-elektriker til sommer.

”Jeg giver det et år, og ser hvad der sker”, siger han og løfter samtidig sløret for, at han måske senere vil videreuddanne sig indenfor iværksætteri og forretningsudvikling. Simons videre plan er at begynde på maskinmesterskolen efter sommerferien.

Eux elektriker elever hans og simon

Hans Kristoffer og Simon Kristensen har sammen med tre andre EUX-elektrikereelever på DjH startet virksomheden Outscale. Kun Hans og Simon var på skolen, da billedet blev taget.