fbpx

den jydske haandvaerkerskole

Burak sprang fra kød til køl

Burak Kavur var slagter og skiftede branche til køleteknikeruddannelsen. Nu er han næsten udlært kølesvend.

En svag ammoniakdunst sniger sig krydrende sig ind i lokale H112 og fortætter sig i den koncentrerede lugt af sved, olie og gas. Ud af højtalerne brager Bryan Adams og minder os om the best days of our lives. Muligvis er de bedste dage lige netop nu - i denne svendeprøve, som 16 mænd står og sveder over.

Eller overhovedet ikke.

Det finder Burak Kavur og de 15 andre snart udlærte kølesvende ud af, når skuemester har været forbi og kastet sin dom over hvert af de fem køleanlæg, der er ved at blive bygget i standene i lokale H112 på Den Jyske Håndværkerskole.

Det var egentlig ikke givet, at 26-årige Burak Kavur skulle jonglere med kølemidler, kobberrør og kompressorer, men et tilfælde for en håndfuld år siden gjorde udslaget.

”Min far er slagter og Danmarks første kebabproducent, så både min storebror og jeg har arbejdet der. Jeg nåede selv at arbejde i fire år, før jeg skiftede spor,” fortæller Burak Kavur.

”Som slagtere mødte vi køleteknikerne, når de skulle reparere ting i for eksempel kølerummene. De kom jo forbi, fik groft sagt masser af penge for at arbejde en halv time, pille lidt og drikke kaffe ude i bilen. Så fik jeg en snak med dem og hørte, at man kunne tage køleuddannelsen.”

Den 26-årige lærling fra Ballerup tog grundforløbet på Tec i Gladsaxe, fik læreplads i Johnson Controls og tog hovedforløbene på DJH i Hadsten, som er det eneste sted i Danmark, hvor man kan blive udlært køletekniker.

Det var hårdt at være væk fra familien, vennerne og indkomsten.

”Det var svært for mig at gå fra at være slagter til at ramme først SU og elevløn, men heldigvis havde jeg lagt penge til side, så det kunne lade sig gøre. Lige så snart jeg begyndte at arbejde efter H1, åbnede der sig muligheder for, at jeg kunne tjene gode penge igen.”

Vigtige kolleger i kølebranchen

På uddannelsen fik han også øjnene op for vigtigheden af at kunne samarbejde – især op til svendeprøven, som indeholder en stor gruppeeksamen. For selv om han som køletekniker ofte arbejder alene i marken, er han stadig en del af et team, hvor man kan stå op for hinanden.

”Vi samarbejder virkelig meget i kølefaget. Det lærte vi allerede på grundforløbet. Det handler om at kunne enes, uden at nogen styrer for meget. Man kan let tro, at man i kølefaget kun arbejder for sig selv, men man er aldrig helt alene. Man kan altid ringe til kollega, uden at de bliver sure, også hvis man står ved et køleanlæg klokken 3 om natten.”

I den koncentrerede lugt fra anlæggene skal han dog ikke frygte selv at blive vækket klokken 03.00, mens resten af Danmark sover. Svendeprøveholdet må nemlig kun bygge på deres anlæg mellem klokken 8.00 og 16.00.

Fakta om svendeprøven på køleuddannelsen

Svendeprøven består af

  • Individuel åben teoretisk opgave.
  • Anlægsopgave der praktisk udføres i grupper.
  • En individuel røropgave med tilpasning, bukning og samling.
  • En mundtlig prøve.
  • Fremlæggelse af det samlede svendeprøveprojekt.