videncenter energi

suntracker paa taget

Soltracker-anlæg

DjH’s suntracker kan styres med en I-pad. I et svendeprøveprojekt har tre unge styrings- og regulerings elektrikere arbejdet med suntrackeren på DjH. De har udviklet et brugerpanel, der ved hjælp af en app og en i-pad kan tages med rundt i verden. Eleverne fortæller om projektet: "Vi arbejder på projektet ud fra nogle overordnede krav, der er givet af DjH i forbindelse med suntrackeren. For eksempel skal vi ramme et præcisionsminimum, brugerpanelet skal have en let forståelig brugerflade, der skal være en vindmåler, så solpanelet lægger sig ned, hvis det blæser, og den skal kunne styres manuelt”, fortæller Nick, Mike og Christopher. ”Vi har samlet en styretavle med PLC og relæ og vi har monteret følere på suntrackeren”, siger Nick ”Vi har også fået lidt hjælp til monteringsarbejdet, da tiden var presset, så vi kunne koncentrere os om at programmere og udvikle brugerpanel”. Suntrackeren på DjH står på en stander, for at få den ud af skyggen fra omkringliggende bygninger og træer. I funktion vil den indstille sig optimalt i forhold til solens position på himlen. Positionen bestemmes ud fra et algoritmesystem udregnet af National Renewable Energy Laboratory (NREL), der er i brug, når det er overskyet. Kommer der hul i skydækket, så solen kan skinne igennem, træder suntrackerens to soløjne i funktion. Deres funktion er baseret på at ’føle’ solens placering på himlen, og de overruler algoritmerne og overtager styringen af suntrackeren til den optimale position. ”Der er mange steder i verden, hvor de har kæmpe arealer med solpaneler der står på jorden. Steder, hvor solen skinner mere end her. Og i Tyskland har man et anlæg, hvor solpanelerne på jorden er styret, så de vinkler sig i forhold til solen”, fortæller Mike.

Soltracker med brugervenligt brugerpanel

Den udviklede brugerflade på brugerpanelet er en touchskærm. Eleverne fortæller at det er en videreudvikling på et algoritmeprogram, der kommer fra Siemens. DjH-modellen har fire brugerflader. For administrator, for undervisere, for elever og en brugerflade der kort og godt kaldes home. Den kan ses som det, vi fra PC’ere kalder ’om os’. Administrator- og undervisningsfladen har overordnede rettigheder, mens man på elevfladen kun har lov til at kigge. Fælles for brugerfladerne gælder det, at man kan styre og se hvordan soltrackeren kører i forskellige positioner med afsæt i solens position. Den nu mere "intelligente" soltracker kan også køre manuel ud fra de værdier vi fortæller den på DjH.

Styring fra alle verdenshjørner

Hele systemet er koblet på DjH’s netværk, og det giver mulighed for at følge og styrre trackeren uanset hvor man befinder sig. Ved hjælp af en app hentes funktioner fra brugerpanelet over på en I-pad, og nu kan anlægget styres og vises frem uanset hvor i verden man befinder sig. Samtidig kan det også programmeres fra en pc uden for huset – af dem, der har rettighed til det. En suntracker, der bevæger sig både horisontalt og vertikalt har uendelige indstillingsmuligheder og via en ’fastlåsning’ med den manuelle indstilling, kan den bruges til at simulere et solpanel placeret på et fast tag. Optimalt skal et solpanel placeret på et tage med retning stik syd have en hældning på 42 grader. Da det langt fra er det optimale, der altid er tilfældet, kan suntrackeren hjælpe med en beslutning, om det kan betale sig at montere solpaneler på et givent tag. Den indstilles til en bestemt hældning og retning og kan så over en periode registrere, hvor stort et udbytte et solpanel med den aktuelle hældning kan give. ”Det kan man gøre i appen, hvis man for eksempel sidder ude ved en kunde eller skal demonstrere systemet”, er slutbemærkningen fra gruppen før de igen kaster sig over deres projekt.