elektrikeruddannelse

Fag og delprojekter på GF 1

Erhvervsfag (12 uger) er praksisbaserede og anvendelsesorienterede fag, der medvirker til at udvikle dine faglige og personlige kompetencer samt afklare dit uddannelsesvalg.

Grundfaget dansk (4 uger) tilrettelægges i sammenhæng med den øvrige undervisning, og der kan aflægges eksamen på E/C niveau afhængig af dit udgangspunkt.

Valgfag (4 uger) tilrettelægges i sammenhæng med den øvrige undervisning, hvor du har mulighed for at vælge støttefag, grundfag matematik på E/C niveau afhængig af dit udgangspunkt, erhvervsfag niveau 2 eller talentfag.

I det overordnede tema omkring ”Din By” indgår en række delprojekter, hvor fællesnævneren er energi. I opbygningen af byen besluttes det, hvilke elementer der skal trækkes ud og ses nærmere på, og hvad der rent fysisk skal laves. Det kan være i modelform eller fuld skala, fuldt eller del produkt, i forhold til bolig eller erhverv. Delprojekterne laves i samrbejde med skolen afdelinger:

Hos tømrerne laver du det store bord byen rent fysisk skal være på, laver huse og virksomheder i plast, gør klar til elforsyning m.m. I opbygningen af ”Din By” vil du i tømrerafdelingen også få mulighed for at opføre vægge og tage af forskellige materialer samt fremstille forskellige typer inventar. Hos plastmagerne laver du plastlegetøj eller andre produkter, der passer til ”Din By”.
Du vil kunne være med til at fremstille en mindre vindmølle, og se på, hvilken energi og teknik, der gemmer sig bag denne energiform. Vingerne fremstilles i glasfiber i plastafdelingen, tårnet bygges i træ hos tømrerne, og hos elektrikerne skal du have styr på kabler og dynamoen til elproduktionen.
Du prøver at lave din egen solcelle og se den fungere. Med udgangspunkt i solcelle og vindmølle finder du ud af, hvad energi og energiforbrug er. Hvordan det har betydning, og hvilken økonomi der skal til.
Energi bruges blandt andet til varme og køling. Du laver eksperimenter, hvor du undersøger hvordan varme vandrer, og hvordan du kan hindre eller hjælpe varmen med at bevæge sig. Du laver forsøg med holdbarhed af mad ved forskellige temperaturer. Hos køleteknikerne bygges et lille køle- og varmeanlæg, som kan flytte energi.
Du arbejder altid med håndelag og dét at have en sikker hånd, foreksempel fremstiller du din egen lille gennemgangstester (elteknisk måleapperat). Kabinettet laver du hos plastmagerne, og hos elektrikerne læser du diagrammer, lodder komponenter på print og monterer.

 

Faktaboks - Elektriker

Varighed

Elektriker 1: 4 år
Elektriker 2: 4½ år

Økonomi

SU og lærlingeløn

Adgangskrav

02 i dansk og matematik som eksamenskarakter på minimum 9. klasse niveau

Tilmelding

Download foldere

Forslag til modulsammensætninger