den jydske haandvaerkerskole

Offentlige foredrag i naturvidenskab

Fra Aarhus Universitet

Tirsdag den 30. oktober og 13. november Kl. 19.00 – mødetid kl. 18.45

På Den jydske Haandværkerskole, i auditoriet, Teknisk Akademi ellemosevej 36.

Gratis adgang alle er velkomne.

 

Naturens nyttige dræbermolekyler

Tirsdag den 30. oktober

Forelæser: Lektor i kemisk biologi Thomas Bjørnskov Poulsen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet

Aftenens foredrag tager os på en rejse til molekylernes verden. Til de af naturens egne medicinske stoffer som forskere har opdaget, fremstillet og forbedret over de seneste årtier med det primære formål at slå andre organismer, som kan true vores helbred, ihjel.

Mange af naturstoffernes molekylestrukturer er så komplekse, at de til stadighed udfordrer moderne teknologier, med hensyn til at bestemme og manipulere med deres strukturer.

I foredraget vil hører du eksempler på hvorfra disse nyttige naturstoffer kommer og hvordan deres molekyler egentlig kan bygges – og ombygges.

Du hører hvordan forskerne opnår forståelse af naturstoffers specifikke vekselvirkning med cellernes proteiner, og hvordan forskerne dermed finder inspiration til at udvikle stoffer som har potentiale til få os til at leve længere samt inspiration til at finde nye typer medicin mod kræft.

 

Vulkaner og samfund gennem tiderne

Tirsdag den 13. november

Forelæsere: Professor i geoscience Christian Tegner, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og professor i miljøhumaniora Felix Riede, Institut for Kultur og Samfund og Institut for Bioscience, Aarhus

Vulkanudbrud er voldsomme geologiske hændelser, men har de også påvirket menneskets historie? I dette foredrag hører du om tre udvalgte casestudier, af netop hvordan vulkaner har påvirket samfund.

Med udgangspunkt i de seneste års forskning sætter forskerne geologisk og arkæologisk fokus på tre vulkanudbrud gennem tiderne: Udbruddet af vulkanen Laacher See i Tyskland for 13.000 år siden, vulkanudbruddet på øen Santorini i Middelhavet for knap 3.600 år siden samt på en stribe sammenfaldende vulkanudbrud i det sjette århundrede af vores egen tid.

Det er ikke svært at regne ud, at planter, dyr og mennesker, som levede i nærheden af disse voldsomme katastrofer, blev påvirket, men meget tyder på at følgerne af et vulkanudbrud nåede meget langt ud: Evidens fra is-kerner, træringe og arkæologiske fundsteder fortæller om indvirkninger på folk og fæ langt væk fra udbruddenes epicentre. I alle tre tilfælde kan der eksempelvis trækkes tråde til ændringer i samfundene i de nordiske lande – på godt og ondt.