den jydske haandvaerkerskole

De rigtige mænd og kvinder på DjH

Projektet ’De rigtige mænd og Kvinder på DjH’ er rettet mod unge, der savner motivation til motion og har lyst til at træne sammen med andre. På DjH deltager en gruppe elever i projektet, deres mål er lidt forkellige, men gennemgående er der ønsker om at tabe sig, lægge livsstilen om og komme i bedre form både fysisk og mentalt. Ved begyndelse af projektet satte deltagerne sig alle realistiske mål, som de arbejder frem mod at nå, inden de afslutter grundforløb 2 til sommerferien.

Gruppen ’De rigtige mænd og kvinder på DjH ’består af i alt syv elever, heraf en pige, der går på grundforløb 2. Rasmus Højrup, 23, år, og Mads Quist Sørensen, 28 år, er ved at uddanne sig til plastmagere, og følges ad til træningen.

Rasmus er lige blevet vejet af aktivitetsmedarbejder Mathias Rask Nielsen.
”Nu er det din tur” siger han til Mads og smilet afslører, at Rasmus er tilfreds med resultatet. Det samme gør sig gældende for Mads.
”Der her projekt er et super fedt tilbud, og det er dejligt at få et spark til at komme i gang”, siger Mads og Rasmus er enig. ”Vi er både med for at tabe os og få en livsstilsændring med bedre kost og motionsvaner”, siger han. Fra tidligere at have drukket 1½ liter energidrik om dagen er de begge stærkt på vej til at have skiftet energidrikken ud med vand.

Mathias Rask Nielsen, er uddannet cand. scient i idræt. Han er tovholder på projektet og fungerer som elevernes personlige træner.
”Den første gang vi mødtes i DjH’s træningscenter fik vi lavet et træningsprogram, som de unge kan følge. En gang om ugen mødes vi ved træningen, ellers klarer de det selv. Enten alene eller i grupper sammen. De træner 2-3 gange om ugen”, siger han. Det er ikke så vigtigt at programmet følges punktligt, mere vigtigt er det at gøre noget og være aktiv og bevæge sig.
Projektet har også fokus på kost og på at mindske indtaget af sukker. Slik og sodavand er ikke forbudt, men indtaget skal ned, før det har en effekt.

Holdkaptajnen

Eleverne i projektet kommer fra alle skolens uddannelser, og de holder sig i kontakt med hinanden på en facebookgruppe. Det er god motivation med både billeder og kommentarer at bakke op om hinanden – også med venskabelige drillerier. Det er også her holdkaptajnen kan lægge beskeder om ugens opgaver.
”Hver uge er der en ny holdkaptajn, der bestemmer hvad gruppen skal udfordres med i denne uge”, siger Mads. For nyligt var Rasmus holdkaptajn, og han havde planlagt en gåtur i området. 4,3 km på knapt en time blev det til.

Mere energi

Både Rasmus og Mads kan mærke en ændring i deres velbefindende. De er enige om, at de har meget mere energi og lettere kan koncentrere sig om undervisningen.
”Det er også lettere at komme op om morgenen, jeg har ikke så tit hovedpine og får mindre og mindre lyst til sukker”, siger Rasmus.
”Og jeg falder lettere i søvn om aftenen. Man bliver naturligt træt og har lyst til at gå tidligere i seng”, lyder det fra Mads.

Uden tvivl hjælper det også på motivation og trivsel, at begge de unge mænd har god opbakning hjemmefra.

Vægten

Mathias vejer deltagerne en gang om måneden for at holde øje med, at det går den rigtige vej. Både Rasmus og Mads vejede noget over 100 kg, da projektet startede. Den første vejning viser et vægttab på 3 kg hos hver af dem. Målet er at komme under 100 kg, når projektet slutter til sommerferien. De er på vej. Nu gælder det om at stå fast ved beslutningen, så skal de nok nå det.

mads og rasmus

Mads og Rasmus varmer op på cyklen før dagens træningsprogram.