• Hjem
  • Nyheder
  • Jonas er 4. generations køletekniker i familien

Jonas er 4. generations køletekniker i familien

Oldefar begyndte. Senere tog farfar, far og nu Jonas fat i det samme erhverv, der blev grundlagt som en slags familietradition for 88 år siden uden at nogen vidste, det ville gå sådan.

Jonas Bodin går på H1 som køleteknikerelev på Den jydske Haandværkerskole (DjH). Han er 4. generation på en ubrudt linie af kølemontører og –teknikere i familien. Han kendte ikke sin oldefar, men er fuldt bevidst om det gode renommé navnet Bodin har i kølekredse. Farfaderen Flemming Bodin slog det fast, og faderen Jan Bodin bærer det videre. Men for Jonas er det ikke en belastning, at det nu er hans tur - tværtimod.
”Det handler om opdragelse, og hvad man har med hjemmefra, hvor man lærer at passe på sine ting og gøre sit arbejde ordentligt”, siger Jonas der i øjeblikket er ved at gøre klar til eksamen på første hovedforløb. Jonas snusede først lidt til elektrikeruddannelsen. Den fængede ikke rigtigt, og efter en uge med far på arbejde i sommerferien fik han øjnene op for alsidigheden i køleteknikerjobbet. Derefter var valget ikke svært.

Køleteknik gennem 50 år

Jonas’ farfar Flemming Bodin har besøgt Jonas på DjH. Med sig havde han en spændende fortælling om udviklingen i kølebranchen gennem 50år, som han fortalte til grundforløbet og H1 på køleuddannelsen.

Flemming Bodin modtog i 1964, som nummer to i Danmark, et svendebrev som kølemontør. Han husker de små slagterforretninger og ismejerierne, der havde brug for køling. Også de for længst glemte andelsfrysehuse blev for en kort stund genoplivet i fortællingen, der strakte sig videre over store anlæg med specielle kompressorer helt frem til moderne udstyr med transkritiske CO2- anlæg. Flemming Bodin stoppede karrieren som teknisk chef hos Ahlsell i 2012. Men der er stadig brug for ekspertisen, og det sker, at han bliver bedt om et råd.

Efter en interessant fortælling greb en elev chancen og spurgte:
”Har du nogensinde fortrudt at du blev kølemontør?” Svaret kom prompte: ”Jeg har aldrig kedet mig, og det har bragt mig langt omkring i verden.”

Jonas Bodin, der er køleteknikerlærling på H1, fik besøg af sin farfar Flemming Bodin, der har været 51 år i kølebranchen.

Jonas og Flemming Bodin fra en familie i kolebranchen

Udskriv