Naturvidenskabelige foredrag på DjH

Den jydske Haandværkerskole har lavet aftale med Aarhus Universitet om at livestreame fire naturvidenskabelige foredrag hen over efteråret. Foredragene er offentlige, så alle er velkomne på Teknisk Akademi, Ellemosevej 25 i Hadsten. Dørene åbnes kl. 18.45 og foredraget er slut kl. 21.00. Undervejs er der en lille pause, hvor man kan købe en forfriskning.

Efterårets foredrag er:

Tirsdag den 10. oktober - Acceleratorer – i fysik og kræftterapi

Foredrag om forskning med acceleratorer ved verdens største accelerator, CERN, som i 2012 fandt Higgs-partiklen, om forskning ved acceleratorer i Aarhus, og om hvordan en ny protonaccelerator vil give os danskere endnu bedre behandling af kræft – allerede fra næste år.
Foredrag ved centerleder Søren Pape Møller, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Tirsdag den 31. oktober - Hvorfor mennesket erobrede kloden

Hvorfor vandt det moderne menneske over neandertaleren og denisovanere, der forsvandt for mellem 20.000 og 60.000 år siden? Er det den stærkeste, der vinder den evolutionære udvikling eller har samarbejde mellem individer en betydning i udviklingsforløbet?
Foredrag ved professor i bioinformatik, Mikkel Heide Schierup, Institut for Bioscience og Center for Bioinformatik, Aarhus Universitet og professor i evolution, Trine Bilde, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Tirsdag den 21. november - Big Bang og det usynlige univers

Mørk stof og mørk energi udgår 95 % af universet. Vi ved faktisk ikke, hvad det er, men uden det ville vi og livet ikke eksistere. Løfter forskning i kosmologi sløret for, hvad det usynlige univers består af?
Foredrag ved professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet

Tirsdag den 28. november- Spejlbilleder og molekyler

Spejlbillede-molekyler er et spejlbillede af hinanden, men består af samme atomer. Den ene version kan være vital for os, mens den anden kan være giftig. Blandt andet når vi udvikler nye lægemidler, er det afgørende at forstå molekylernes struktur.
Foredrag ved professor i kemi Karl Anker Jørgensen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet.

 

Udskriv